Sa sigurnošću se može reći da je Habić svojim radom krucijalno uticao na muzičku produkciju, ali i redefinisao funkciju muzičkog producenta kao takvog na prostorima bivše Jugoslavije. Njegovo ime se najčesće vezuje za mnogobrojne muzičke albume realizovane u kultnom Studiju 5 Radio Beograda, gde je godinama bio zaposlen kao  muzički producent u okviru produkcijske kuće PGP-RTB, osnovane 1958. godine. Imajući to u vidu, Habić je bio pripadnik generacije muzičara koja je promenila shvatanje pop-rok muzike na ovim prostorima, a takođe, svojim delovanjem, otvorio put kreativnijem pristupu muzičkim aranžmanima i produkciji, po uzoru na tadašnje svetske muzićke trendove.  


U svojoj bogatoj i dugačkoj karijeri sarađivao je sa najpoznatijim izvodjačima i grupama bivše Jugoslavije poput: Bajaga i instruktori, Zdravko Čolić, Riblja čorba, Van Gog, Rambo Amadeus, Piloti, Zana, Galija, Smak, YU grupa, Kerber, Jakarta, U Škripcu, Željko Bebek, Oktobar 1864. Habić je producirao i pesmu sa najvećim brojem izvodjača u istoriji Jugoslovenskog pop roka, "Za million godina" (1985), jugoslovenski muzički doprinos tadašnjem pokretu "Band Aid", koji je za cilj imao pomoć Etiopiji. 

Boris je karijeru započeo krajem '90. kao aranžer i producent na albumima tada mlađe generacije pop autora. Početkom '00. realizuje autorsku muziku u okviru projekta pod nazivom "Speed Limit", čime se etablira kao najprominentniji autor elektronske muzike u Srbiji.


Usledile su saradnje sa značajnim imenima pop muzike domaće scene, ali Krstajić istovremeno pokušava da napravi iskorak prema internacionalnoj elektro-pop sceni.


Godine 2012. se to obistinilo, kada je zvanično objavljen singl „Ma Cherie“, koji realizuje sa poplarnim švajcarskim izvođačem, DJ Antoanom. Pesma je imala platinasti tiraž u više evropskih zemalja i bila među prvih 10 na listama elektronske pop muzike u Austriji, Belgiji, češkoj, Francuskoj, Nemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Rusiji, Slovačkoj i Švajcarskoj.


Kao aranžer i producent, Boris je sarađivao sa priznatim srpskim pop izvođačima i grupama kao što su: Aleksandra Radović, Ana Štajdohar, Miligram, Zana, Madame Piano, Saša Vasić.

muzika

KONTAKTIRAJTE NAS

contact@audioforum.rs

Bobi Ovsinski  (Bobby Owsinski)

Pre svega treba istaći da se radi o dobitniku prestižne Gremi muzičke nagrade za miks muzike, koju dodeljuje američka Akademija za diskografsku umetnost i nauku, za izuzetne doprinose u muzici i diskografiji. Karijeru je započeo u Atlanti tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka.


Godine 2011, zajedno sa Herb Trevikom, pokreće nedeljni internet video serijal, kolažnog tipa, pod nazivom "Pensado’s place". Zatim realizuje i internet stranicu koja postaje pravi edukativni portal za sve one željne znanja vezanog za muzičku industriju. Stoga, nije slučajno da preko 120 škola u celom svetu u svojoj nastavi koriste pomenutu emisiju.


Pensado je sarađivao sa najvećim svetskim imenima pop muzike. Navešćemo samo najpoznatije: Majkl Džekson (Michael Jackson), Keli Klarkson (Kelly Clarkson), Afrodžek (AfroJack), Bijonse (Beyonce), Elton Džon (Elton John), Kristina Agilera (Christina Aguilera), Džil Skot (Jill Scott), Maraja Keri (Mariah Carey), Meri Džej Blajdž (Mary J. Blige), Blek Ajd Pis (Black Eyed Peas), Džastin Timberlejk (Justin Timberlake), Destinis Čajld (Destiny's Child), Pusiket Dols (Pussycat Dolls), Pink (Pink).

Veteran muzičke industrije koji se oprobao u skoro svim njenim segmentima. Posebno treba istaći da je među prvima "uronio" u svet "surround" zvuka za potrebe muzičkih koncerata. Imao je prilike da učestvuje na preko 100 DVD izdanja koncerata u formatu zvuka 5.1 i to za prestižna imena svetske muzike poput: Hu (The Who), Vili Nelson (Willie Nelson), Nil Jang (Neil Young), Ajron Meiden (Iron Maiden), Ramouns (The Ramones), Čikago (Chicago) i  druge.


Bobi je takođe jedan od najprodavanijih autora knjiga koje se bave tematikom muzičke industrije. Izdao je 23 knjige od kojih su najpoznatije "Mixing Engineer’s Handbook", "The Recording Engineer’s Handbook", i  "Music 4.1: A Survival Guide for Making Music in the Internet Age". Treba skrenuti pažnju da je Bobi i stalni dopisnik najvećih časopisa iz oblasti zvuka te da redovno piše članke za: "Surround Professional", "EQ", "Billboard", "Film&Video", "Hollywood Reporter", "Mix", "Grammy Magazine", "Electronic Musician". Njegov internet blog "
Bobby’s Big Picture music production blog" jedan je od najposećenijih u industriji, sa preko 5 miliona pregleda.

Dejv Pensado (Dave Pensado)

Snimatelj, mikser muzike i muzički producent, trostruki dobitnik Gremi muzičke nagrade i to u sledećim kategorijama:

  • za "najbolji rok album" ("Stadium Arcadium" – Red Hot Chili Peppers),
  • „najbolji album godine“ ("21" – Adele) i
  • „najbolji rege album“ ("Fly Rasta" – Ziggy Marley).

Endru je podjednako uspešan u različitim muzičkim žanrovima. O tome najbolje govori lista albuma na kojima je učestvovao,  među kojima su imena poput: Adel, Bijonse, Blek Sabat, Lana Del Rej, Lejdi Gaga, Red Hot Čili Pepers, Bon Džovi, Nil Dajmond, Metalika, Manu Čao, U2.


Za učesnike Audio Foruma Endru je posebno interesantan zbog činjenice da, u poslednje tri godine, radi isključivo ITB (in the box). Ovo znači da u procesu miksovanja muzike sve realizuje unutar računara i ne koristi nikakve eksterne uređaje. Takav pristup mu omogućava da radi paralelno na više različitih projekata i bude mobilan. Takođe, Endru je nedavno svoj studio iz Los Anđelesa preselio u Rokfild u Velikoj Britaniji

Jedna od najupečatljivijih figura popularne muzike na prostorima bivše Jugoslavije, Nikša Bratoš, svoju profesionalnu muzičku karijeru započeo je kao gitarista i klavijaturista u popularnim sarajevskim grupama "Valentino" i "Crvena Jabuka". Tada mu se ukazuje prilika da aranžira i producira muziku upravo ovih grupa, te ubrzo postaje primećen, čime počinje njegova dugogodišnja uspešna karijera "režisera muzike".


Činjenica da je multi-instrumentalista umnogome je doprinela da formira svoj jedinstven aranžersko - producentski pečat, uvođenjem zahtevnijih muzičkih aranžmana sa velikim brojem instrumenata i pratećih vokala.


Dobitnik je najvećeg broja najuglednijih diskografskih nagrada u Republici Hrvatskoj, ukupno 36. Docent je na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu; muzičar, aranžer i producent muzike. Bratoš je saradđvao sa najznačajnim imenima sa prostora bivše Jugoslavije. Posebno treba istaći saradnju sa Džibonijem, Oliverom Dragojevićem, Zdravkom Čolićem, Djordjem Balaševićem i Tošem Proeskim.

16-17. 11. 2018. | UK PAROBROD | BEOGRAD

Endru Šeps (Andrew Scheps)

Boris Krstajić

Nikša Bratoš

Vojislav Voja Aralica

Trenutno je najzaposleniji muzički producent u Srbiji, sa više od 50 albuma iza sebe, od kojih su neki najprodavaniji na teritoriji bivše Jugoslavije. Pored najboljih studija na ovim prostorima, karijeru je gradio radeći u nekim od najboljih svetskih studija kao što su: Real World Studios, Abbey Road, Studio de la Grande Armée, Metalworks Studios, NRG, Metropolis, Strongroom. Kao priznat i cenjen producent, aranžer, kompozitor i izvođač, doprineo je stvaranju velikog broja filmskih numera, mjuzikla i TV reklama.


Aralica je takođe producirao muziku za filmove svetski priznatog reditelja Emira Kusturicu. Sarađivao je sa najznačajnijim autorima i grupama na ovim prostorima: Bajaga i instruktori, Zdravko Čolić, Van Gog, Električni orgazam, Bilja Krstić i Bistrik, Frajle, Dejan Cukić. Trenutno, pored producentskog posla, kao gitarista je i stalni član grupe "Kolja i grobovlasnici".


Audio Forum i njegovi organizatori posebno se zahvaljuju Voji na podršci i pomoći koju nesebično pruža Audio Forumu od njegovog osnivanja do danas. Voja je ujedno i počasni član Audio Foruma.

Aleksandar Saša Habić