E D U K A C I J A

Vojislav Voja Aralica

Trenutno najzaposleniji muzički producent u Srbiji. Sa produciranih više od 50 albuma od kojih su neki najprodavaniji na teritoriji bivše Jugoslavije. Pored najboljih studija na ovim prostorima karijeru izgradio radeći i u nekim od najboljih svetskih studija kao sto su Real World Studios, Abbey Road, Studio de la Grande Armee, Metalworks Studios, NRG, Metropolis.Strongroom itd. Kao priznat i cenjen producent,aranžer, kompozitor i izvodjač, doprineo je stvaranju velikog broja filmskih numera, mjuzikla i TV reklama.


Aralica je takodje producirao muziku za filmove svetski priznatog reditelja Emira Kusturice. Saradjivao je sa najznačajnijim autorima i grupama na ovim prostorima: Bajaga i instruktori, Zdravko Čolić, Van Gog, Električni orgazam, Bilja Krstić i Bistrik, Frajle, Dejan Cukić...Trenutno, pored producentskog posla, kao gitarista je i stalni član grupe “Kolja i grobovlasnici”.


Audio Forum i njegovi organizatori se posebno zahvaljuju Voji na podršci i pomoći koju nesebično pruža Audio Forumu od njegovog osnivanja pa do danas. Voja je ujedno i počasni član Audio Foruma.

Bobi Ovsinski  (Bobby Owsinski)


Veteran muzičke industrije koji se oprobao u skoro svim segmentima iste. Posebno treba istaći da je medju prvima “uronio” u svet okružujućeg “surround” zvuka za potrebe muzičkih koncerata. Imao je prilike da učestvuje na preko 100 DVD izdanja koncerata u formatu zvuka 5.1 i to za prestižna imena svetske muzike poput : Hu (The Who), Vili Nelson (Willie Nelson), Nil Jang (Neil Young), Ajron Meiden (Iron Maiden), Ramons (The Ramones), Čikago (Chicago) i mnoge druge...

Bobi je takodje jedan od najprodavanijih autora knjiga koje se bave tematikom muzičke industrije. Izdao je 23 knjige od kojih su najpoznatije “Mixing Engineer’s Handbook”, “The Recording Engineer’s Handbook”, i  "Music 4.1: A Survival Guide for Making Music in the Internet Age" Ovde treba skrenuti pažnju da je Bobi i stalni dopisnik najvećih audio orjentisanih časopisa i da redovno piše članke za : “Surround Professional”, “EQ”, “Billboard”, “Film & Video”, “Hollywood Reporter”, “Mix”, “Grammy Magazine”, “Electronic Musician”. Njegov internet blog “Bobby’s Big Picture music production blog” koji se nalazi na adresi bobbyowsinskiblog.com , je jedan od najposećenijih u industriji sa preko 5 miliona pregleda.

Nikša Bratoš


Jedna od najupečatljivijih figura popularne muzike na prostorima bivše Jugoslavije. Bratoš je svoju profesionalnu muzičku karijeru započeo kao gitarista i klavijaturista u popularnim sarajevskim grupama “Valentino” i “Crvena Jabuka”, gde mu se i ukazuje prilika da aranžira i producira muziku upravo ovih grupa. Ubrzo postaje primećen čime započinje njegova dugogodišnja uspešna karijera “režisera muzike”.


Upravo činjenica da je multi-instrumentalista je doprinela da formira svoj jedinstven aranžersko - producentski pečat, uvodjenjem zahtevnijih muzičkih aranžmana sa dosta instrumenata i pratećih vokala.


Dobitnik je najvećeg broja najuglednija diskografska nagrada u Republici Hrvatskoj (ukupno 36). Docent na Akademiji dramskih umetnosti u Zagrebu, muzičar, aranžer i producent muzike, Bratoš je saradjivao sa najznačajnim imenima na prostorima bivše Jugoslavije a posebno treba istaći saradnju sa Džibonijem, Oliverom Dragojevićem, Zdravkom Čolićem, Djordjem Balaševićem, Tošetom Proeskim...

Boris Krstajić


Karijeru započeo krajem 90-tih kao aranžer i producent na albumima tada mladje generacije pop autora. Početkom 2000-te realizuje autorsku muziku u okviru projekta pod nazivom “Speed Limit”, čime se etablira kao najprominentniji autor elektronske muzike u Srbiji.


Usledile su saradnje sa značajnim imenima pop muzike domaće scene ali je Krstajić istovremeno pokušavao da napravi iskorak ka internacionalnoj elektro-pop sceni.


2012 godine se to i obistinilo kada je zvanično objavljen “singl” „My Cherie“, koji realizuje sa poplarnim švajcarskim izvodjačem, DJ Antoanom. Pesma je doživela platinasti tiraž u više evropskih zemalja, a u pojedinim (Austria, Belgium, Czech Republic, France, Germany, Hungary, Italy, Russia, Slovakia, and Switzerland)  je bila medju prvih 10 pesama na  listama elektronske pop muzike.


Kao aranžer i producent je saradjivao sa našim priznatim pop izvodjačima i grupama kao što su : Aleksandra Radović, Ana Štajdohar, Miligram, Zana, Madame Piano,  Saša Vasić…

Dejv Pensado  (Dave Pensado)

Pre svega treba istaći da se radi o dobitniku prestižne Gremi muzičke nagrade za miks muzike, koju dodeljuje  američka Akademija za diskografsku umetnost i nauku, za izuzetne doprinose u muzici i diskografiji. Karijeru je započeo u Atlanti tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka. 


2011. godine, zajedno sa Herb Trevikom, pokreće nedeljni internet video serijal, kolažnog tipa, pod nazivom “Pensado’s place” (http://www.pensadosplace.tv/). Realizuje se i internet stranica koja postaje pravi edukativni portal, sa velikim brojem pregleda, za sve one željne znanja vezanog za muzičku industriju. S’toga nije slučajno da preko 120 škola u celom svetu u svojoj nastavi koriste pomenutu emisiju.


Pensado je saradjivao sa najvećim svetskim imenima pop muzike a pomenućemo samo najpoznatije izvodjače i grupe:  Majkl Džekson (Michael Jackson), Keli Klarkson (Kelly Clarkson), Afrodžek (AfroJack), Bijons (Beyonce), Elton Džon (Elton John), Kristina Agilera (Christina Aguilera), Džil Skot (Jill Scott), Maraja Keri (Mariah Carey), Meri Dž Blajdž (Mary J. Blige), Blek Ajd Pis (Black Eyed Peas), Džastin Timberlejk (Justin Timberlake), Destini Čajld (Destiny's Child), Pusiket Dols (Pussycat Dolls), Pink (Pink)

Endru Šeps (Andrew Scheps),


snimatelj, mikser muzike i muzički producent, trostruki dobitnik Gremi muzičke nagrade i to u kategoriji za
„najbolji rok album“ („Stadium Arcadium“ – Red Hot Chili Peppers), kategoriji „najbolji album godine“ („21“ – Adele) i u kategoriji „najbolji rege album“ („Fly Rasta“ – Ziggy Marley). Endrju je podjednako uspešan u različitim muzičkim žanrovima. O tome najbolje govori lista albuma na kojima je učestvovao a među kojima se nalaze imena kao što su : Adel, Bijons, Blek Sabat, Lana Del Rej, Lejdi Gaga, Red Hot Čili Pepers, Bon Džovi, Nil Dajmond, Metalika, Manu Čao, U2...

Za učesnike AF je posebno interesantan zbog činjenice da, u poslednje tri godine, radi isključivo "ITB" (in the box). Ovo znači da u procesu miksovanja muzike sve realizuje unutar računara i ne koristi nikakve eksterne uredjaje. Takav pristup mu omogućava da radi paralelno na više različitih projekata kao i da bude mobilan. Takodje je nedavno svoj studio iz Los Anđelesa preselio u Rokfild u Velikoj Britaniji

Aleksandar Saša Habić


Sa sigurnošću se može reći da je Habić svojim radom krucijalno uticao na muzičku produkciju ali i redefinisao funkciju muzičkog producenta kao takvog na prostorima bivše Jugoslavije. Njegovo ime se najčesće vezuje za mnogobrojne muzičke albume realizovane u kultnom studiju 5, Radio Beograda, gde je i godinama bio zaposlen kao  muzički producent u okviru produkcijske kuće PGP-RTB, osnovane 1958. godine. Imajući to u vidu, Habić je bio pripadnik generacije muzičara koja je promenila shvatanje POP ROK muzike na ovim prostorima a takodje, svojim delovanjem, otvorio put kreativnijem pristupu muzičkim aranžmanima i produkciji, po uzoru na tadašnje svetske muzićke trendove.  

U svojoj bogatoj i dugačkoj karijeri saradjivao je sa najpoznatijim izvodjačima i grupama bivše Jugoslavije kao što su: Bajaga i instruktori, Zdravko Čolić, Riblja čorba, Van Gog, Rambo Amadeus, Piloti, Zana, Galija, Smak, YU grupa, Kerber, Jakarta, U Škripcu, Željko Bebek, Oktobar 1864… Habić je producirao i pesmu sa nejvećim brojem izvodjača u istoriji Jugoslovenskog pop roka, “Za million godina” (1985), jugoslovenski muzički doprinos tadašnjem pokretu “Band Aid”, koji je za cilj imao pomoć Etiopiji.